2019 Yılı Eko-Okullar Ulusal Koordinatörler Toplantısı / Hollanda
2019 yılı Eko-Okullar Ulusal Koordinatörler Toplantısı 11-14 Kasım tarihleri arasında Hollanda’nın Reeuwijk kentinde Yeşil Anahtar Ödüllü bir bungalov otel olan Landal Park’da yapıldı.
Toplantı boyunca; oluşturulan çeşitli kampanyalar ile Program’ın 25. yılı kutlandı, 2020-2024 stratejik planını sunuldu, uluslararası kampanyalar ve diğer toplumsal katılım araçları aracılığı ile Program’ın küresel etkisini güçlendirmek için yapılabilecekler belirlendi, ağ oluşturma ve kapasite geliştirme, çevre eğitimini mesleki ve teknik eğitime entegre edebilmek için neler yapılabileceği tartışıldı ve Program’ın Eko-Kampüslerde yürütülme esasları ve potansiyeli anlatıldı. Toplantı sırasında Pramod Kumar Sharma ve Laura Hickey tarafından açıklanan 2020-2024 stratejik planı kapsamında, önümüzdeki yıllarda üzerinde yoğun olarak durulacak başlığın “İklim acil durumu” özelde ise “iklim değişikliği”, “biyoçeşitlilik kaybı” ve “kirlilik” olduğu belirtildi.
Toplantının son günü ülke olarak 5 yıldan bu yana dahil olduğumuz ve bu yıl son yılı olan Büyük Bitki Araştırma Projesi çalıştayı yapıldı ve proje kapsamında ülkemiz okulları tarafından yapılmış olan etkinlikleri ve örnek çalışmaları hazırlanan sunum ile anlattık.
Çalıştay günü North, Agree, Nikon, Moyu, Erasmus+ Hob's, Riso gibi firmalar tarafından kurulan küçük stantlarda firmaların çevreci fikir ve ürünleri sergilendi.
57 ülkeden 92 kişinin katıldığı toplantıya ülkemizi temsilen Eko-Okullar Programı Ulusal Koordinatörü Aynur Çimenci ve Ulusal Koordinatör Asistanı Çiğdem Tunalı katıldı.
2018 Yılı Eko-Okullar Programı Ulusal Koordinatörler Toplantısı / İrlanda
Eko-Okullar Ulusal koordinatörler 2018 yılı toplantısı 21-23 Kasım tarihleri arasında İrlanda'nın Cork kentinde yapıldı.
Ana teması “İklim ve Okyanus Okuryazarlığı” olan toplantının birinci ve ikinci günü 2018 yılı Eko-Okullar Programı uluslararası raporu açıklanmış,"Küresel Eylem Günleri" ,"Deniz Temizliği ve Kıyı Sorunları","Ülkeler arası Yeşil Bayrak Kıyaslamaları", "Uluslararası Okullarda Eko-Okullar Programı", "Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri ve Program Temaları ile Bağlantısı", "Program Kapsamındaki Ülke Tecrübe ve Deneyimleri", "Program Standartlarının Belirlenmesi" gibi konu başlıkları işlenmiş ve yapılan grup çalışmaları aracılığıyla her ülke konu başlıkları ile ilgili kendi görüşünü ifade etme olanağı yakalamıştır.
Toplantının üçüncü günü "Atıkları Azaltalım-Wrigley Litter Less" ve *"Büyük Bitki Araştırma Projesi-The Great Plunt Hunt" çalıştayına ayrılmış, bu kapsamda proje katılımcı ülkeleri ile proje detaylarının görüşüldüğü bir çalıştay düzenlenmiştir.
68 ülke koordinatörü tarafından sürdürülebilir bir gelecek için çocuklar ve gençleri destekleyip pozitif eylemler konusunda harekete geçirmek amacıyla Eko-Okullar 25.yıl Deklarasyonu imzalanmıştır.
68 ülkeden 80’in üzerinde kişinin katılım sağladığı toplantıya, Vakfımız adına TÜRÇEV Genel Müdürü Murat Yiğitol katılmıştır.
2017 Yılı Eko-Okullar Programı Ulusal Koordinatörler Toplantısı / Fransa
Eko-Okullar Ulusal koordinatörler 2017 yılı toplantısı 17-20 Kasım tarihleri arasında Fransa'nın Paris kentinde yapıldı.
Toplantı'nın birinci ve ikinci günü 2017 yılı Eko-Okullar Programı uluslararası raporu açıklanmış,"Küresel Eylem Günleri" ,"Deniz Temizliği ve Kıyı Sorunları","Ülkeler arası Yeşil Bayrak Kıyaslamaları", "Sağlıklı Beslenme ve Sağlıklı Yaşamın Öğrenciler Üzerinde Etkisi","Mesleki Gelişim", "FEE Programlarının Yeni İletişim Platformu Podio ve Podio'da Dosya Yönetimi", Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri", "Uluslararası Okullarda Eko-Okullar Programı", "Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri ve Program Temaları ile Bağlantısı", "Program Kapsamındaki Ülke Tecrübe ve Deneyimleri", "7 Adım Yöntemi", "Program Standartlarının Belirlenmesi","25. Yıl Kutlaması Kararları ve Beyin Fırtınası","Eko-Üniversiteler" gibi konu başlıkları işlenmiş ve yapılan grup çalışmaları aracılığıyla her ülke konu başlıkları ile ilgili kendi görüşünü ifade etme olanağı yakalamıştır. Toplantının üçüncü günü "Atıkları Azaltalım-Wrigley Litter Less" ve "Büyük Bitki Araştırma Projesi-The Great Plunt Hunt" çalıştayına ayrılmış, bu kapsamda proje katılımcı ülkeleri ile proje detaylarının görüşüldüğü dört saatlik bir çalıştay düzenlenmiştir.
18 Kasım günü "Paris-City Hall"de düzenlenen törende 6 Eko-Okula Yeşil Bayrak ödülü verilmiştir.
60 ülkeden 100 kişinin katıldığı toplantıya, Vakfımız adına Eko-Okullar Ulusal Koordinatörü Asistanı Çiğdem Tunalı katılmıştır.
2016 Yılı Eko-Okullar Programı Ulusal Koordinatörler Toplantısı / Kuzey Afrika
Eko-Okullar Ulusal Koordinatörler 2016 yılı toplantısı 29 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında Kuzey Afrika'nın Johannesburg kentinde yapıldı.
Toplantı'nın ilk günü "Atıkları Azaltalım-Wrigley Litter Less" , "Büyük Bitki Avı-The Great Plunt Hunt" ve “Alcoa” çalıştaylarına ayrılmış, bu kapsamda proje katılımcı ülkeleri ile proje detaylarının görüşüldüğü dörder saatlik çalıştaylar düzenlenmiştir. Toplantı'nın ikinci ve üçüncü gününde, “Kaynak Yaratma, Tüm Okulun Katılımı ve Sürdürülebilir Gelişme Kavramlarının Paralelleştirilebilmesi”, “Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri", "Program Kapsamındaki Ülke Tecrübeleri ve Yeni Ülkelerin Adaptasyonu", "Eko-Üniversiteler"gibi konu başlıkları işlenmiş, grup çalışmaları yapılmış ve Kuzey Afrika Eko-Okulları ziyaret edilmiştir.
50 ülkeden 85 kişinin katıldığı toplantıya, Vakfımız adına Eko-Okullar Ulusal Koordinatörü Aynur Çimenci katılmıştır.
2015 Yılı Eko-Okullar Programı Ulusal KoordinatörlerToplantısı / Kuzey İrlanda
Eko-Okullar Ulusal koordinatörler 2015 yılı toplantısı 11-15 Kasım tarihleri arasında Kuzey İrlanda'nın Belfast kentinde yapıldı.
Toplantı'nın ilk günü "Atıkları Azaltalım-Wrigley Litter Less" ve *"Büyük Bitki Avı-The Great Plunt Hunt" çalıştayına ayrılmış, bu kapsamda proje katılımcı ülkeleri ile proje detaylarının görüşüldüğü dört saatlik bir çalıştay düzenlenmiştir. Toplantı'nın ikinci ve üçüncü gününde, 2015 yılı Eko-Okullar Programı uluslararası raporu açıklanmış, "FEE Programlarının Yeni İletişim Platformu Podio ve Podio'da Dosya Yönetimi", Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri", "Eko-Okullar El Kitapçığı", "Ulusal Koordinatör Tanımı", "Uluslararası Okullarda Eko-Okullar Programı", "Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri ve Program Temaları ile Bağlantısı", "Program Kapsamındaki Ülke Tecrübe ve Deneyimleri", "7 Adım Yöntemi", "Program Standartlarının Belirlenmesi" gibi konu başlıkları işlenmiş ve yapılan grup çalışmaları aracılığıyla her ülke konu başlıkları ile ilgili kendi görüşünü ifade etme olanağı yakalamıştır. Toplantı sürecinde Kuzey İrlanda'da yer alan farklı Eko-Okullara yapılan ziyaretler koordinatörlerin farklı çalışmaları görebilmeleri ve paylaşımı açısından verimli olmuştur.
59 ülkeden 104 kişinin katıldığı toplantıya, Vakfımız adına TÜRÇEV Genel Müdür Yardımcı Murat Yiğitol ve Eko-Okullar Ulusal Koordinatörü Aynur Çimenci katılmıştır.
2014 Yılı Eko-Okullar Programı Ulusal KoordinatörlerToplantısı / Galler
Eko-Okullar Ulusal koordinatörler 2014 yılı toplantısı 3-7 Aralık tarihleri arasında Galler'in Cardiff kentinde yapıldı.
Katılımcıların farklı gruplara bölündüğü toplantı boyunca; 7 adım ve detayları, eylem planı ve taşıması gereken özellikler, gözlem ve değerlendirme aşamaları, sosyal medya ve Program kapsamındaki kullanımı gibi konular ele alınmış, ayrıca Eko-Okullar Programı'nın 20. yılı pasta kesilerek kutlanmıştır.
Toplantıya, Vakfımız adına Eko-Okullar Ulusal Koordinatörü Aynur Bayraktar Çimenci ve Program asistanı Gülşen Narin katılmıştır.
2013 Yılı Eko-Okullar Programı Ulusal KoordinatörlerToplantısı / Makedonya
2013 yılı Eko-Okullar Ulusal koordinatörler toplantısı 17-20 Ekim tarihleri arasında Makedonya'nın Ohrid kentinde yapıldı. Katılımcıların farklı gruplara bölündüğü toplantı boyunca; "Program için fon yaratma", "Çevre eğitiminin daha nitelikli hale getirilmesi", "uluslararası ağ", "7 adım", "Eko-Okulların karbon emisyonları", "Eko-Okulların 20. yılı", "Wrigley ve Toyota Projeleri ve devamı" konuları görüşülmüştür.
Toplantıda, Eko-Okullar Programı'nın bir uzantısı olan "Eko-Üniversiteler" konusu önemli bir başlık olarak ele alınmış ve Programı yürüten ülkelerin deneyimleri paylaşılmıştır. Eko-Üniversiteler fikri ilk olarak 2007 yılında İrlan'da da "Yeşil Kampüs" adıyla ortaya çıkmış ve o günden sonra Sibirya, Portekiz, Letonya ve İspanya Eko-Okullar Programını üniversiteler düzeyinde uygulamaya başlamıştır.
Vakfımız adına Eko-Okullar Ulusal Koordinatörü Aynur Bayraktar Çimenci ve Program asistanı Gülşen Narin'in katıldığı toplantı Makedonya Eko-Okullarının ziyareti ve inceleme gezisi ile sona ermiştir.
2012 Yılı Ulusal Koordinatörler Toplantısı/ Malta
Her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilen “Eko-Okullar Programı Ulusal Koordinatörler Toplantısı”na, Eko-Okullar koordinasyonu olarak Vakfımızdan Gülbahar Cebesoy ve İrem Civan katılmışlardır. Bu sene FEE Malta temsilciliği organizasyonunda 7–11 Kasım 2012 tarihlerinde Malta’da gerçekleştirilen toplantıya 45 ülke temsilcisi katılmıştır.
Toplantı, “Eko-Okullar Programı’nın iyileştirilmesi”, “farklı ülkelerden örnek uygulamalar”, "kaplumbağa özgürleştirme etkinliği", “Eko-Okullar Programı’nın 7 adımı çalıştayı”, “sunumlar” ve “okul gezileri”ni içeren çeşitli başlıklar altında yoğun bir paylaşım ortamında yürütülmüş, verimli bir şekilde sonlandırılmıştır.